WISC-4 Testi Nedir?
Bireylerin bilişsel beceri ve zihinsel gelişimlerini ölçmek için uygulanan WISC-R testinin yenilenmiş, güncel hali WISC-4 Zeka Testidir. WISC-4 Zeka Testinin uygulama yaş aralığı WISC-R testine göre daha geniştir. Bireylerin bilişsel, zihinsel, sözel ve performans açısından zeka düzeyini ölçen bir testtir. WISC-R Zeka Testi alt puanlama sisteminden oluşurken WISC-4’te bu güncellenerek değiştirilmiştir. Tüm ölçek zeka, sözel zeka ve performans zeka puanı eski testte bulunurken WISC-4 de Tüm ölçek zekanın yanında Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı puanlarını da ölçmektedir. Genel zihinsel yeteneği yani bireyin IQ seviyesini ölçmektedir.
WISC-4 10 temel ve 5 yedek alt testten oluşmaktadır. İnce motor becerileri, denge, sözel bilgi ve ifade, işitsel bellek, konsantrasyon ve dikkat gibi pek çok işlevi ölçmektedir. WISC-4 sadece zeka ölçmekle kalmayan aynı zamanda bireylerin uzman uygulayıcılar tarafından çok yönlü olarak yorumlanmasını sağlayan bir testtir. Psikolojik problemleri anlamak ve çözüm yolunu seçmek konusunda çok yardımcı olmaktadır. Çocuklarda üstün zeka , dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozuklukları, algılama sorunları, iletişim yetersizliği ve içe kapanıklık, sosyal çevreye uyum, kendini etkili ifade edebilme, kaygı, korku, inat ve öfke problemi gibi pek çok durumun zeka ile ilgili olup olmadığını ortaya koymaktadır.
WISC-4 Zeka Testi Uygulayıcı Eğitimi şuanda ülkemizde sadece Türk Psikologlar Derneği bünyesinde verilmektedir. Testin uygulanma süresi çocukların anlama ve algılama durumlarına göre değişkenlik göstermektedir. Tekrar uygulanma süreci en az bir yıl olarak belirtilerek aynı yıl içinde tekrar uygulanmaz. 2 oturum şeklinde gelişen testte ebeveynler ile ön görüşme ve bireye testin uygulanması daha sonra test sonucunun bildirilmesi olarak ayrılmıştır. WISC-4 sonucunda aileler çocuklarının hangi alanlarda becerilerinin olduğunu, hangi alanda geliştirilmeleri ve güçlendirilmeleri gerektiğini öğrenmektedirler. Akademik başarı ve kariyer gelişimi için desteklenmesi gereken noktaları fark ederek o alanlara daha fazla önem veren aileler çocuklarının gelişim sürecinde destekçi olacaklardır. 6-16 yaş aralığına uygulanarak çocuğun gelişim sürecinde destelenecek durumları ortaya koymaktadır. Ebeveynler test sonucuna göre bir uzman desteği almaktan çekinmemeli çocuklarının gelecekleri için bu yolda özveri ile ilerlemelidirler.