Wısc-r zeka testi bireylerin zihinsel aktivitelerini ölçmek amacıyla uygulanan bireysel zeka testidir. Ülkemizde geçerliliği ve güvenilirliği en yüksek olan zeka testlerinden bir tanesidir. Bireysel olarak uygulanmaktadır ve ortama 1, 1 buçuk saat sürmektedir. Testin süreci uygulanan çocuğun performansına göre değişkenlik göstermektedir. Wısc-r 6 sözel 6 performans olmak üzere 12 alt testten oluşur ve sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere 3 kategoride zeka değerlendirme sonuçları çıkmaktadır. Zekanın yanında dikkat, odak, algı, öğrenme güçlüğü gibi durumları da ölçerek çocuğun hangi alanda gelişmesi gerektiğini ya da hangi alanda çok iyi olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
6-16 yaş aralığında bulunan bireylere uygulanabilmektedir. Test yönergesine uygun bir şekilde test soruları bireye yöneltilerek cevaplanması istenir. Bu yaş aralığında bulunan bireylerin zihinsel performansları ölçülerek IQ puanı ortaya çıkarılır. Wısc-r zeka testi çocuğun performansını ölçerken uzmanlar test sırasında çocuğun davranışlarını ve sorulara verdikleri yanıtları birebir gözlemleme imkanı bulurlar. Bu sayede çocukta yer alan ya da oluşabilecek davranış problemleri önceden fark edilmiş olur. Wısc-r zeka testi çocuğun bilgi kazanma becerilerini, kazandığı bilgiyi kullanabilmelerini ve genel yeteneklerini ölçerek gelişim ve eğitim hayatı boyunca nasıl ilerlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Test uygulandıktan 2 ile 4 gün sonra çıkan test sonucunu uzman uygulayıcı aileye ücretsiz sonuç görüşmesinde açıklayarak süreçle ilgili yol gösterici olacaktır.
Wısc-r Zeka testine gelirken dikkat edilecek noktalarda vardır. Çocuk aç olmamalıdır. Dinlenmiş ve uykusunu almış bir şekilde teste gelmesi performansını da olumlu düzeyde etkileyecektir. Hasta olmaması ve sakinleştirici bir ilaç kullanıyorsa teste gelirken kullanmaması önemlidir. İlacın etkisi altında olduğunda testin sonucu da sağlıklı ve doğru bir şekilde sonuçlanmayacaktır. Testin sonucunu etkileyecek her koşulun iyileşmiş ortadan kaldırılmış olması gerekir. Burada bir diğer önemli şey ise çocuğa teste gidildiği ifade edilmemeli, iyi yap, dikkatli yap gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Bu durum çocuğu stres ve kaygı durumuna sürükler ve test sonucu olumsuz etkilenir. Uygulanacak testin açıklamasını uzmana bırakmak bu noktada en doğru karar olacaktır.